Monday, March 3, 2014

Jaan Elken MAALID 1978-2005

01.12.2013 Sattusin ühele huvitavale lehele, kunstikeskus.ee. Seal on internetti üles riputatud galeriid, mida saab vaadata iga kell ja iga päev. Otsisin spetsiaalselt informatsiooni kuntsniku Jaan Elkeni kohta, et ma aga leidsin kohe terve näituse mugavalt, kodust lahkumata, oli kohe eriti rõõmustav.
Jaan Elkeni näituse nimi oli MAALID 1978-2005
Kahjuks ohverdab online kunstigalerii mugavuse eest ehtsa elamuse. Sellesse näitusesse läbi arvuti ekraani on raskem sisse elada, kui koha peal.
Elkeni tööd on kõik ära tuntavad, tal on omapärane stiil, mida on raske kellegi teise käega segamini ajada. Pildid jätavad kergelt kulunud ja mahajäetud tunde, tulenevalt sellest, et inimkujusid ta oma piltidel eristatavalt kui üldse ei joonista. Enamus pildid annavad kulunud krohviseina tunde. Nad on pealtkaudu lohaka välja nägemisega aga detailidesse süvenedes, on näha kui palju vaeva tegelikult nähtud on. Osad pildid tunduvad kerge käelisemad, kui teistes on näha korrektset ja tasast joonistuskätt, tuues võrdluseks kaks teost.
"Õhtu Tartu maanteel"
"Diagnoos II"

Elken kirjutab palju oma tööde peale sõnumeid, aga see ei garanteeri, et pildi sisu kohe kõigile arusaadav on. Need tunduvad kui kunstniku mõttekäigud töö loomise ajal. Need on tihti peale segased ja ka loetamatud. Kogu selle segaduse juures, aga teeb ennast ka kuuldavaks selgus. Piltidel pole midagi üleliigset, mitte ükski element ei mängi üle ega sega teisi. Nendel piltidel on tuntav harmoonilisus ja esteetiline kõla. Kuna kunstnik on ka oma esimestel eluaastatel elanud siberis küüditatud vanematega, on ta osades piltides ka kommunistlikke jooni. Näiteks:
"Velvet Underground"

Jaan Elkeni teosed on väga iseloomukad ja modernsed, millest järeldades arvan, et ta on oma alal väga edukas. Isiklikult mulle meeldib ta stiil ja oleksin väga uhke, kui omaksin ühte tema tööd oma toa seinal. Galerii asub aadressil http://www.kunstikeskus.ee/galerii/galerii_set_elken.htm













No comments:

Post a Comment